Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

TEČAJ ZA STJECANJE POTREBNOG ZNANJA O SPREČAVANJU ZARAZNIH BOLESTI (HIGIJENSKI MINIMUM)

Od 1.01.2020. nastupile su izmjene dinamike obavljanja zdravstvenih pregleda, te se povremeni zdravstveni  pregledi obavljaju jednom godišnje. Tečaj zdravstvenog odgoja- higijenski minimum obavezne su polagati i  – osobe koje se bave djelatnošću pružanja higijenske njege pučanstvu (javna kupališta, “Wellness centri, kozmetički saloni, brijačnice, frizerski saloni, saloni za masažu, saloni za manikuru pedikuru i sl.)


TEČAJ ZA STJECANJE POTREBNOG ZNANJA O SPREČAVANJU ZARAZNIH BOLESTI (HIGIJENSKI MINIMUM)

Tečaj se organizira temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, 113/08, 43/09 i 130/17) i Pravilnikom o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o sprečavanju zaraznih bolesti (NN 116/18)  te odluke Ministra zdravstva o visini troškova stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenom odgoju osoba od 15. ožujka 2019. godine.

Tečaj o sprečavanju širenja zaraznih bolesti dužne su završiti osobe koje svoje poslove obavljaju u proizvodnji ili prometu kozmetičkih proizvoda, a koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima te fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost pružanja usluga njege ili uljepšavanja lica i tijela, kao i osobe koje obavljaju poslove unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice.

Potrebna znanja o sprečavanju zaraznih bolesti moraju steći osobe prije početka rada.  

Osobe koje su tečaj položile, obvezatne su obnoviti svoje znanje pohađajući tečaj svakih 5 godina.

Osobe koje su završile srednjoškolsko strukovno obrazovanje u programima obrazovanja za proizvodnju ili promet kozmetičkih proizvoda i djelatnosti pružanja usluga njege ili uljepšavanja lica i tijela i obavljanja poslova unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice, tečaj trebaju pohađati 5 godina nakon završenog strukovnog obrazovanja.

Osobe koje su završile sveučilišni diplomski studij ili specijalistički diplomski studij iz područja: medicine, farmacije, sanitarnog inženjerstva i biokemijskog inženjerstva posjeduju potrebna znanja o sprečavanju zaraznih bolesti te su izuzete od obveze pohađanja tečaja (Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 130/17 od 27.12.2017).

PLAN I PROGRAM PROVEDBE TEČAJA

Tečaj se organizira na V. katu u velikoj dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Krešimirova 52 a, sa sjedištem u Rijeci i u njegovim organizacijskim jedinicama, odnosno ispostavama.

Osobe koje podliježu obvezi pohađanja tečaja i koje isti pohađaju prvi puta, dužne su prisustvovati teorijskoj nastavi u trajanju od 8 nastavnih sati. Teorijska nastava i/ili obnavljanje znanja provodi se isključivo temeljem odobrenih edukativnih materijala. Postupak provjere stečenog znanja obavlja se pred ispitnom komisijom. Nakon uspješno položenog ispita, polaznik dobiva Potvrdu o stečenom znanju koja vrijedi 5 godina.

Teorijska nastava se sastoji od osnovnog i posebnog dijela:
◾Posebni dio I – Proizvodnja ili promet kozmetičkih proizvoda
◾Posebni dio II – Djelatnost pružanja usluga njege ili uljepšavanja lica i tijela i obnavljanja poslova unošenja boja i stranih tijela u sluznice

Osnovni dio tečaja se pohađa četvrtkom i petkom kroz ukupno 6 školskih sati.

Posebni dio tečaja se pohađa petkom kroz ukupno 2 školskih sati.

Prvo polaganje tečaja o stjecanju potrebnog znanja o sprečavanju zaraznih bolesti osoba koje obavljaju poslove u proizvodnji i osoba koje se bave djelatnosti pružanja usluga njege ili uljepšavanja lica i tijela, kao i osobe koje obavljaju poslove unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice potrebno je proći putem teorijske nastave u trajanju od 8 sati.

Nakon isteka pet godina,prilikom obnove znanja, polaznici su obvezatni polagati posebni dio putem web edukacije, koristeći pri tom odobrene edukativne materijale.

Provjera znanja se organizira pred ispitnom komisijom četvrtkom u 9.00 h u NZZJZ PGŽ, Krešimirova 52 a u Rijeci.

Za prvi mjesec 2020. raspored predavanja je slijedeći:


9. i 10.012020.

16. i 17.01.2020.

Sve potrebne upute i predbilježba za tečaj mogu se dobiti u sjedištu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Epidemiološki odjel, soba 7A, kao i u svim njegovim ispostavama.

Prijava za tečaj podnosi se putem pravne odnosno fizičke osobe poslodavca kod koje je radnik zaposlen ili osobno.


Prijave će se zaprimati osobno, putem e-pošte na ivana.dabo@zzjzpgz.hr  te faksom na broj 051/425-342

Za sve informacije možete nam se obratiti na telefon 051/358-717 ili na mobitel 091/1207-606

Kontaktirali smo ZZJZ PGŽ s ciljem organiziranja zajedničkog predavanja za naše članove na našem području i dobili odgovor da izlaze na teren ukoliko se skupi 30-tak članova.

Pozivamo stoga sve zainteresirane  članove Ceha frizera i kozmetičara da se prijave na mail     uo.viskovo@hok.hr ukoliko su zainteresirani za organizirano prisustvovanje tečaju higijenskog minimuma.

Povezane novosti

Matejna – Natjecanje u kuhanju kotlica
Poštovani, pozivamo vas na ovogodišnju Matejnu koja obiluje mnoštvom zabavnih, sportskih, rekreativnih i edukativnih događanja. Udruženje obrtnika Viškovo Kastav Klana Jelenje pridružuje se obilježavanju Matejne   slijedećim događanjima: Promocija obrtničkih zanimanja (četvrtak 19.09.2024.) Dom hrvatskih branitelja Viškovo od 10,00 sati Upoznavanje s obrtničkim zanimanjima održat će se u Domu hrvatskih branitelja u Viškovu, dana 19. rujna […]
Dodjela nagrada najboljim poduzetnicima ”Bilanca uspjeha 2024”
Dobitnik nagrade za najuspješnijeg poduzetnika Primorsko-goranske županije je poduzeće Jadran Galenski laboratorij d.d., a najuspješniji obrt je Turistička agencija Šiloturist. Kristalna dvorana hotela Kvarner u Opatiji, ugostila je u petak, 06. rujna 2024. godine drugu po redu manifestaciju Bilanca uspjeha, dodjelu nagrada najboljim poduzetnicima Primorsko-goranske županije. Gotovo 400 uzvanika ovom je prilikom slavilo izvrsnost, inovacije i […]